Rouwregie: Actief rouwen voor individuen of groepen

Spreid je vleugels!

Citaten over rouwprocessen:

‘Dat suggereert dat het een proces is dat weer overgaat. Je hebt fasen waar je doorheen gaat en op een bepaald moment is het klaar. Maar zo is het niet, het gaat niet over. Zo’n verlies, dat blijft. In elke leeftijdsfase krijgt het een andere kleur. Dat wel.’ (Anna Enquist, VK Magazine 17/6/17) 

Actief rouwen
En dan is het voorbij. Echt voorbij. Het leven is misschien gevuld maar toch voel je de leegte alom. Er zijn zoveel herinneringen. En zoveel momenten dat het pijn doet…en blijft doen. Hoe krijgt het verlies ooit z´n plek. Praten helpt soms, maar tegen wie en hoe? Of lijkt het dat je stil staat? Misschien wil je mensen in je naaste omgeving liever niet (weer) lastig vallen met je verdriet? Of heb je gewoon het gevoel dat er iets moet gebeuren. Dat je eens een ander pad moet belopen.

Hoelang iemand rouwt, zijn rouw benadert en met zijn verdriet omgaat is verschillend per persoon en per cultuur. Er is onderzoek gedaan naar rouwfasen waar je doorheen kan gaan. Vaste richtlijnen bestaan er echter niet  voor een rouwproces. Het is een natuurlijk proces. Vaak beslaat het een lange termijn.  Er wordt ook gezegd dat je rouw niet kan verwerken maar dat je verlies moet verweven in je leven. Voor iemand die de behoefte voelt aan een klankbord of om actiever met zijn/haar rouw bezig te zijn is er dus de ‘rouwregie’. Niet alleen praten maar ook doen. Gevoelens, gedachten en herinneringen letterlijk een plek geven.

Wat moet ik me voorstellen bij rouwregie? We praten maar we gaan vooral ook doen en ervaren. Ik geef u tal van opdrachten, u vult ze op uw eigen manier in. Altijd met respect voor uw persoonlijke grenzen. Ondanks de verdrietige insteek beleeft u naast verdriet hopelijk ook plezier.

Het kan een optie zijn om toe te werken naar een herdenking of moment van herinnering. Dit kan thuis of op een locatie plaatsvinden. Op een speciale datum of gewoon als u er klaar voor bent. Een andere optie is dat u kiest voor het proces zonder naar iets toe te leven. Het hangt er vanaf wat uw wens is. Heeft u het gevoel vast te lopen en wilt u hulp bij het herijken van uw leven dan kan dit ook. 

U kunt met mij contact opnemen om te bespreken wat een aanpak zou kunnen zijn.

Rouwregie samen met lotgenoten
Er is ook de mogelijkheid om samen te werken met lotgenoten. Deze hebben aan één woord genoeg en iedereen brengt zijn/haar eigen verhaal met zich mee.  Een aantal dagdelen of een weekend bezig zijn en in contact komen met andere mensen die ook een indringende verlieservaring achter de rug hebben. Niet om er een klaagzang van te maken maar om ’thuis’ te komen bij gelijkgestemden en natuurlijk ook samen plezier te beleven.  Neem contact op voor de mogelijkheden.

Naast 2 HBO opleidingen ben ik gecertificeerd als ACT trainer (Act in Actie)  en maak gebruik van *ACT vaardigheden en oefeningen.  Daarnaast ben ik gecertificeerd rouwbegeleider ( Buro Nazorg).

*ACT staat formeel voor Acceptance and Commitment Therapy.  De drie letters van het woord actief zitten er ook in, een treffende toevalligheid.  Door ACT leer je op een andere manier met vervelende gedachten, gevoelens, en sensaties om te gaan dan een eerste automatische reactie ingeeft: oplossen! Bij ACT gaat het juist niet om oplossen  of iets bevechten.  Het blijkt namelijk dat het gevecht aangaan met gedachten en/of gevoelens (of ze juist proberen te vermijden) er juist vaak voor zorgt dat deze een grotere invloed krijgen op iemands leven. Het alternatief is acceptatie van deze vervelende ervaringen. Niet omdat deze zo leuk zijn, maar omdat je niet wilt dat ze nog meer ruimte innemen in je leven. Met de energie die je overhebt, kun je je vervolgens richten op de dingen die er wel echt toe doen! De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke ervaringen of problemen uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol, vitaal leven.