Rouwen ( en Corona): hoe ga je verder na het overlijden van een dierbare? Kijk eens op de website van het fonds voor slachtofferhulp (www.fondsslachofferhulp.nl/rouw). Misschien niet de eerste site waar u aan denkt maar u kunt hier waardevolle informatie vinden.
Zoekt u naar een alternatief voor een mooi afscheid in klein gezelschap? Dan zou u kunnen denken aan de uitvaart-bus. U gaat dan in klein gezelschap (tussen de 15 en 18 personen) in een speciaal ontworpen bus. De overledene gaat mee. U kunt dan bijvoorbeeld een tour maken langs dierbare plekjes of plaatsen. De stad of de natuur is dan uw decor. Onderweg kunt u stilstaan bij iemands leven of het woord richten tot elkaar. Maar in stilte of met muziek de tour maken kan natuurlijk ook. Sommigen mensen gebruiken de bus louter als vervoersmiddel om zo in gezamenlijkheid van de ene plek naar de andere te gaan. De kosten van een uitvaart-bus zijn ongeveer gelijk aan het huren van een zaal of aula. Of aan het vervoer van een rouwauto met enkele volgauto’s. Er zijn enkele bedrijven in Nederland die deze dienst leveren. Zij kunnen u precies vertellen wat het kost. En natuurlijk wil ik dat ook graag voor u uitzoeken.
En natuurlijk zijn er tal van andere vervoersmiddelen. Bijvoorbeeld, een kist-aanhanger voor uw fiets (ook gezien in de vorm van een mini-caravan), een uitvaartboot, een zijspan voor de motor, een koets (met paarden), een cabrio, old-timers van verschillende automerken, een boerenkar etc. Lopen en zelf de overledenen begeleiden kan natuurlijk ook (mits het niet te ver is.)
Lopen is het milieuvriendelijkste transportmiddel. De grootste vervuiler bij uitvaarten blijkt nog altijd de auto te zijn. Wilt u meer weten over milieu, duurzaamheid en groene uitvaarten dan kunt u bijvoorbeeld een kijkje nemen op http://www.groeneuitvaart.nl of misschien vindt u de volgende artikelen interessant:
* https://www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame-blogs/groen-na-de-dood
Men vraagt mij weleens ‘vind je dat niet moeilijk zo vaak met de dood bezig zijn?’ Natuurlijk is dat soms zo. De natuur is wat dat betreft voor mij een bron over leven en dood die me iedere dag verrast, verrijkt en troost.
Deze stille boom kwam ik tegen op één van mijn wandelingen. Hij deed me denken aan het gedicht ‘Bomen’ van Toon Hermans:
Als ik de bomen zie
gemaakt van hetzelfde leven
maar dan met stam en tak en twijgen
als ik de bomen zie dan luister ‘k altijd even
naar hun fantastisch zwijgen
ik heb de storm zien komen
hij sloeg ze half kapot
verstild zag ik ze dromen
of dansen, zomerzot
ik zag hun angstig beven
in donker en in licht
en zie mijn eigen leven
in hun verweerd gezicht
Misschien vind u het een prettig idee dat uw wensen omtrent uw toekomstige overlijden klaarliggen voor uw nabestaanden. Deze hoeven dan niet te gissen naar uw wensen hieromtrent. Ik kan u kosteloos een overzicht en checklist hiervoor doorsturen. Wellicht vind u het fijn om het samen met mij te doen zodat u tekst en uitleg krijgt bij de keuzemogelijkheden.
De tekeningen van de Bonte Kraaien op mijn website en visitekaartje zijn gemaakt door stripkunstenaar Toon Hezemans; http://www.tejohaas.com/
De grafische vormgeving van mijn visitekaartje, beeldmerk en de geduldige begeleiding in het onderhoud van mijn website is in handen van Karin&Rob; https://nieuw-eken.nl/